Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 6 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Case Study of Physiotherapy: Rehabilitation of patient after Ileostomy
Jessa, Muhammad ; Chroustová, Kristina (vedoucí práce) ; Charvát, Robert (oponent)
Cílem této práce je názorně popsat rehabilitační proces pacienta po ileostomii. Tato práce je rozdělena na dvě části: teoretickou a praktickou část. přístupu k rehabilitaci pacienta po operaci. Ten představuje případovou studii, která zahrnuje vstupní a závěrečné kineziologické vyšetření pacienta a každodenní terapie, které byly provedeny, a výsledky uvedených terapií. Závěrem je porovnáno vstupní a výstupní kineziologické vyšetření, výsledky a přínosy aplikace různých léčebných postupů pro pacienta.
Kazuistika fyzioterapeutické péče o pacientku po proktokolektomii s dočasnou ileostomií
Kulhavá, Klára ; Sohrová, Jana (vedoucí práce) ; Nováková, Tereza (oponent)
Autor: Klára Kulhavá Název: Kazuistika fyzioterapeutické péče o pacientku po proktokolektomii s dočasnou ileostomií. Cíl: Cílem této bakalářské práce je podrobné zpracovaní kazuistiky fyzioterapeutické péče o pacientku po proktokolektomii s dočasnou ileostomií a shrnutí teoretických znalostí souvisejících s touto diagnózou, jejími příčinami, následky a možnostmi rehabilitační léčby. Tato práce vznikla v rámci souvislé odborné praxe v Institutu klinické a experimentální medicíny v Praze na resuscitačním oddělení KARIP v termínu 14.1.2022 - 4.2.2022. Metody: Hlavní dělení této práce je na část teoretickou a část speciální. Teoretická část bude obsahovat stručné anatomické a fyziologické informace o tenkém a tlustém střevě. Dále se ve zkratce zmíním o typech střevních polypóz a do detailu se zaměřím na familiární adenomatózní polypózu. Ve speciální části bude zpracovaná kazuistika fyzioterapeutické péče pacientky po proktokolektomii s dočasnou ileostomií společně se záznamy jednotlivých terapií. Kazuistika byla vypracována na základně souvislé měsíční odborné praxe v Institutu klinické a experimentální medicíny v termínu 14.1. - 4.2.2022. Výsledky: Pacientka byla ze začátku během pobytu na lůžku závislá na pomoci druhých. Během jejího 11denního pobytu v IKEM se její zdravotní stav rapidně zlepšil. K...
Vliv založení stomie na aktivity denního života
Kougl, Jiří ; Nikodemová, Hana (vedoucí práce) ; Křivková, Jana (oponent)
V teoretické části se věnuji historii, anatomii, druhům stomií, pojmu stomie, indikace k založení stomie, před a pooperační péči, ošetřování stomie, pomůckám a vlivem založení stomie na aktivity denního života klienta se stomií. V praktické části se zabývám v rámci vlastního šetření vlivu založení stomie na aktivity denního života u klientů se stomií.
Výživa pacientů s ileostomií
VOTAVOVÁ, Markéta
Cílem této bakalářské práce bylo zmapovat stav výživy u pacientů s ileostomií a jejich stravovací preference a omezení. Výzkumný soubor se skládal z 11 dospělých respondentů, z nichž 9 respondentů mělo ileostomii, 1 žena měla kolostomii a 1 žena měla jejunostomii. Výzkum byl zpracován kvalitativně formou řízeného rozhovoru, záznamu týdenního jídelníčku a antropometrického měření (BMI, obvod paže a obvod pasu). Pro rozhovor bylo připraveno 48 otázek zaměřených na osobní údaje, stravovací zvyklosti a konzumaci jednotlivých druhů nápojů a potravin. Zaznamenané odpovědi byly doslovně přepsány a poté vyhodnoceny individuálně u každého respondenta. Pro respondenty byly vypracovány formuláře pro záznam jídelníčku, které byly po vyplnění zpracovány v programu Nutriservis. Zjištěné průměrné výživové hodnoty byly porovnány s doporučenou denní potřebou energie a živin. Většina respondentů měla v jídelníčku nedostatek energie i živin. Hodnoty BMI ukázaly, že většina respondentů má nadváhu nebo obezitu prvního stupně a hodnoty obvodu pasu ukazovaly u většiny respondentů vysoké riziko kardiovaskulárního onemocnění. Podle hodnot obvodu paže nebylo zjištěno riziko malnutrice u žádného respondenta. Z odpovědí vyplynulo, že stravování u ileostomie je zcela individuální a neexistuje striktní dietní režim. Velký vliv na stravování měly osobní chuťové preference, doba od operace a příčina ileostomie. Výsledky tohoto výzkumu by mohly sloužit pracovníkům ve zdravotnických zařízeních k informování pacientů s ileostomií, ale především by mohly být výsledky využity samotnými pacienty, kteří by se tak mohli lépe zorientovat ve stravování a tím předejít možnému vzniku zdravotních komplikací.
Vliv založení stomie na aktivity denního života
Kougl, Jiří ; Nikodemová, Hana (vedoucí práce) ; Křivková, Jana (oponent)
V teoretické části se věnuji historii, anatomii, druhům stomií, pojmu stomie, indikace k založení stomie, před a pooperační péči, ošetřování stomie, pomůckám a vlivem založení stomie na aktivity denního života klienta se stomií. V praktické části se zabývám v rámci vlastního šetření vlivu založení stomie na aktivity denního života u klientů se stomií.
Specifické stravovací návyky u klientů se stomií
OSADČÍ, Jana
Tato práce se orientuje na stravovací návyky stomiků a jejich osobní zkušenost s dodržováním daných pravidel stravování. V současné době klientů se stomií v České republice přibývá. Vytvoření stomie je pro klienta náročnou situací. Při adaptaci na novou situaci potřebuje veškerou odbornou péči. V životě klienta dochází k řadě změnám a jedna z nich je změna stravovacích návyků. V současné době neexistuje žádná univerzální dieta, která by byla platná pro všechny stomiky. Přesto, že správné stravování a pitný režim je nedílnou součástí péče o stomiky. Proto nás zajímaly zkušenosti stomiků v oblasti výživy. V této práci byly stanoveny dva cíle. První cíl byl zaměřen na specifické stravovací návyky kolostomiků a druhý cíl na specifické stravovací návyky ileostomiků. K cílům se vztahovaly dvě hypotézy. První hypotéza se zajímala o to, zda klienti s kolostomií mají své specifické stravovací návyky. Druhá hypotéza zjišťovala, zda klienti s ileostomií mají své specifické stravovací návyky. K naplnění cílů byl použit kvantitativní výzkum, realizovaný pomocí anonymního dotazníku. Dotazník obsahoval 27 otázek. Sběr dat probíhal v měsíci březnu 2009. Rozdáno bylo 100 dotazníků, návratnost byla 80 %. Tato práce potvrdila fakt, že neexistuje žádná univerzální dieta, která by byla platná pro všechny stomiky. Je třeba přizpůsobit stravu individuálním požadavkům jedince, neboť ne každý reaguje na skladbu jídelníčku stejně, a proto je důležité jednotlivé potraviny a jejich působení vyzkoušet. Tím se postupem času upraví způsob výživy tak, že stravování nebude klienta omezovat a vymizí strach z nežádoucích účinků potravy.

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.